
Bij verstek veroordeeld
Bij verstek veroordeeld
In een zaak die Precise and Wise aanspande voor een cliënte, werd de gedaagde partij bij verstek veroordeeld. Dit houdt in dat de rechter de vordering van de eisende partij toewijst, terwijl de gedaagde partij afwezig blijft. Een veroordeling bij verstek gebeurt alleen als de gedaagde op de hoogte is gesteld van de rechtszaak, maar ervoor kiest om niet te verschijnen, of als de gedaagde niet tijdig reageert. De rechter spreekt pas een verstekvonnis uit wanneer de formele eisen van de dagvaarding en de wettelijk vastgestelde termijnen zijn nageleefd.
Het zuiveren van verstek voor het eindvonnis
Tot het moment dat het eindvonnis is gewezen, kan de gedaagde de verstekveroordeling zuiveren. Dit kan op basis van artikel 142 Rv, waarbij de gedaagde alsnog in de procedure kan stappen. Zodra het eindvonnis echter is uitgesproken, verliest de gedaagde de mogelijkheid om het verstek te zuiveren. In dat geval kan de veroordeelde enkel nog in verzet gaan door het uitbrengen van een verzetdagvaarding, zoals beschreven in artikel 143 lid 2 Rv. Dit verzet moet binnen vier weken na de betekening van het eindvonnis worden ingesteld.
Daad van bekendheid
In deze zaak ontving de veroordeelde de grosse (eindvonnis) niet persoonlijk. De verzettermijn begon pas te lopen toen de veroordeelde op de hoogte kwam van het vonnis. Dit gebeurde doordat Precise and Wise de veroordeelde een e-mail stuurde waarin het vonnis als bijlage was toegevoegd. In de e-mail stond duidelijk vermeld door welke rechtbank de veroordeling was uitgesproken en welke bedragen verschuldigd waren. Door de e-mail te beantwoorden, bevestigde de veroordeelde dat hij op de hoogte was van de veroordeling, waardoor de verzettermijn op 13 april 2023 begon.
vordering en de bevoegde rechtbank
De e-mail van Precise and Wise bevatte belangrijke informatie: de vordering was afkomstig van de cliënte, en de rechtbank Midden-Nederland, Kamer voor Kantonzaken, Locatie Utrecht, had de veroordeelde veroordeeld tot betaling van € 6.626,28. Deze informatie gaf de veroordeelde genoeg gegevens om het vonnis te begrijpen en eventueel in verzet te gaan. De verzettermijn liep van 13 april tot 12 mei 2023.
Te laat verzet
De veroordeelde reageerde echter te laat. Pas op 16 juni 2023, meer dan een maand na de deadline, kwam hij in verzet. De rechtbank Midden-Nederland verklaarde het verzet niet-ontvankelijk en bevestigde de veroordeling bij verstek. Het is van groot belang dat een veroordeelde partij de verzettermijn serieus neemt. Verzet instellen na de deadline heeft niet alleen geen effect, maar kan ook leiden tot extra proceskosten. Het is daarom essentieel om snel en binnen de gestelde termijn actie te ondernemen.